Foto i nefoto priče

19.05.2008., ponedjeljak

Rastoke viđene mojim očima

Rastoke se nalaze uz sam Slunj. To je mjesto kroz koje prolazi rijeka Slunjčica i gdje se savršeno vidi ljepota arhitekture koja pazi na prirodu i njene potrebe. A i brine se o potrebama ljudi.

Rastoke, gledane od gore izgledaju ovako:

Image and video hosting by TinyPic

Lokalno stavnovništvo Rastoke naziva malim Plitvicama (oko pedesetak km od Plitvica). Po mom mišljenju, s pravom. Ovako izgleda ogroman slap Slunjčice koji se ulijeva u Koranu:

Image and video hosting by TinyPic

Nešto što je mene potpuno oduševilo, to je boja rijeke Slunjčice. Nekakve prekrasne modrozelene boje se preljevaju kada gledate u vodu. :) A ljudi su tu vodu, čistu i bistru, uspjeli iskoristiti za pogonsko gorivo za svoje mlinove, a kako bi mogli prelaziti preko plitkih, brzih i bistrih kanalića, napravili su mostiće.

Image and video hosting by TinyPic

Najveći slap se nalazi na imanju Slovin-Unique. I on se može vidjeti sa stajališta autobusa, ali može se vidjeti i s imanja. Gromoglasan je, pokraj njega ne možete razgovarati, tj. možete probati, ali vjerojatnost da čujete što vam netko priča - ravna je nuli. Dio tog slapa na drugoj je fotografiji, a na ovoj je mali slap i duga koju, kada je sunačano, naravno, pravi voda koja pršti od najvećeg slapa...

Image and video hosting by TinyPic

A ako u rano jutro poželite ustati iz kreveta (vrlo jeftinog i ugodnog smještaja), prošetati okolo doživjet ćete nešto ovakvo:

Image and video hosting by TinyPic

Moje preporuke svakome tko se zaputi preko Slunja nekamo - odmorite se jedan (ili još bolje dva) dana u Rastokama. Neće vam biti žao. Prošećite uličicama vodeničarskog naselja, pogledajte mlinove koji još rade, sjedite na terasu konobe, popijte kavu... dok ispod vaše stolice plivaju pastrve u jedinoj pitkoj rijeci u Hrvatskoj... :)
- 14:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

OniKojeGledam(IČitamAkoNeštoPiše)

OniKojeČitam

Galerije by Sanja